یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۶

با حضور مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان؛

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

نشست «گعده‌ی امین: واکاوی زوایای مغفول شخصیت ادیب انقلاب» در کتابخانه باباطاهر تهران

نشست «گعده‌ی امین: واکاوی زوایای مغفول شخصیت ادیب انقلاب» با حضور مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران و جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ و کتاب در کتابخانه باباطاهر تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران، همزمان با هفته کتاب، نشست ادبی «گعده‌ی امین: واکاوی زوایای مغفول شخصیت ادیب انقلاب» با حضور علیرضا زندوکیلی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران؛ حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین انصاری نژاد، از چهره‌های شاخص شعر انقلاب؛ محمدرضا اکرامی فر، شاعر برجسته کشور و دبیر محافل ادبی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران و جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ و کتاب در کتابخانه باباطاهر تهران برگزار شد.

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

اکرامی، دبیر محافل ادبی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران در ابتدای این نشست با اشاره به برگزاری دیدار رهبر انقلاب با شاعران، بیان کرد: ادبیات به حدی برای رهبر معظم انقلاب مهم است که در کنار مرجعیت دینی و سیاستمداری، شبی را برای نشست با شاعران اختصاص می دهند. ایشان گاهی سه تا چهار ساعت می نشیند و به اشعار گوش می دهند و بسیار پر انرژی حضور دارند. ادبیات به ایشان انرژی می دهد که می نشینند با دقت به اشعار گوش می دهند و یک شنونده فعال هستند.

اکرامی با بیان اینکه ادبیات این قابلیت را دارد که ذهنیت را به عینیت تبدیل کند، عنوان کرد: ما میراث ملموس و غیرملموس داریم. اگر چیزی از چغازنبیل گم شود، همه دنیا دنبال آن می گردند اما اگر یک نسخه خطی حافظ یا ناصر خسرو گم شود، کسی کاری نمی کند. آقا می گوید شعر ثروت ملی و معنوی است.

وی با اشاره به ظرفیت شنیداری آقا در شعر گفت: ایشان نسبت به تک تک واژه ها شنونده فعال هستند و اگر نشنوند هم سوال می کنند. من خودم شعری خواندم و در آن به سه خشتی اشاره کردم و ایشان در این باره پرسید.

اکرامی در ادامه بیان کرد: جلسه دیدار آقا با شعرا دو بخش دارد؛ یک بخش شعرخوانی و دیگری فرمایشات ایشان. ایشان نقد می کنند و فعال گوش می کنند. اما در بخش دیگر چشم ‌انداز شعر را مطرح می کنند.

در ادامه انصاری نژاد با اشاره به حضور خود در این دیدارها گفت: من سال ها است که در حوزه ادبیات پایداری و انقلاب اسلامی در دانشگاه و اردوهای آموزش ادبی فعالیت کرده ام و از سال ۸۸ توفیق حضور در دیدارهای ماه رمضان را پیدا کردم. سال اول هم توفیق شعرخوانی داشتم که مورد عنایت آقا قرار گرفت. سال های بعد هر بار از نکات حضرت آقا درباره شعر یادداشت می کردم.

وی ادامه داد: ایشان با وجود مشغله های بسیار آثار را مطالعه می کردند یا وقتی شاعری شعری می خواند می گفتند از شعر قبلی او بهتر بود. خاطرم هست ناصر فیض شعر طنز معروفی داشت و چند سال پیش یک شعر طنز درباره علیرضا قزوه خواند و آقا با ایشان در این باره شوخی کرد یعنی به خوبی شعر آقای فیض را در سال های گذشته به یاد داشتند.

انصاری نژاد افزود: ما هر سال که به این شب شعر می رفتیم یک شگفتی از ایشان می دیدیم. یک بار ایشان فرمودند واعظ قزوینی، شاعری در حد کلیم کاشانی است. در حالی که کتاب واعظ قزوینی در دسترس نیست. دیوان قزوینی سال ۶۳ چاپ شده بود و من در یک دست فروشی در کنار حرم امام رضا(ع) آن را یافتم.  

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

انصاری نژاد در ادامه با اشاره به هدف خود از خلق اثر «امین شعر انقلاب» عنوان کرد: یک دانشجو اگر بخواهد در حوزه ادبیات انقلاب کار کند، دسترسی به منبعی ندارد؛ به همین دلیل من کتاب «امین شعر انقلاب» را تدوین کردم. رهبر انقلاب پیش از انقلاب هم یک چهره شناخته شده بود. ایشان با ابتهاج و اخوان ثالث ارتباط داشته است.

این شاعر ادبیات مقاومت افزود: در کتاب «شرح اسم» و «خون دل» وجه بارز علاقه ایشان در ادبیات دیده می شود. یکی از بزرگان حوزه علمیه تعریف می کرد که آقا از من سوال کرد که شما چندتا رمان خواندید؛ من هم پاسخ دادم. ایشان گفت من بیش از هزار رمان خواندم.

انصاری نژاد با بیان اینکه نخستین بار توصیف «دن آرام» را از ایشان شنیده، عنوان کرد: ایشان درباره مطرح ترین رمان های دنیا اظهار نظر کرده است. مجموعه صحبت های آقا درباره شعر ۷۰۰ صفحه است. برای دیوان حمید سبزواری هم مقدمه نوشته اند. همچنین ایشان سخنرانی بسیار برجسته ای درباره حافظ دارد. ایشان در سال ۴۰ با یکی از دربایان ملاقات داشته و می گوید، ادبیات جوشن این کشور است؛ چنگیزها نماندند ولی ادبیات ماند. غزنوی ها نماندند و فردوسی ها ماندند. بنابراین آقا می گویند هر اندیشه ای در قالب هنر نگنجد کارکرد، ندارد و تاکید می کنند در بین تمام هنرها من قطعا شعر را انتخاب می کنم!

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

انصاری نژاد با اشاره به نگاه مقام معظم رهبری که شعر را رسانه می دانند، گفت: نگاه آقا متاسی از معارف دین و سلوک اهل بیت است. اهل بیت(ع) نگاه خاصی به شعر داشتند. وقتی دعبل قصیده معروفش را نزد امام رضا(ع) خواند حضرت فرمودند «اجازه می دهی دو بیت به شعر شما اضافه کنم!» دعبل گفت «در طوس که حرمی از شما نیست!»؛ امام گفت «حرم من در آنجاست و فرشتگان آنجا تردد می کنند.این شعرها را تو نگفتی و روح القدوس این اشعار را به تو الهام کرده است.»

وی افزود: علامه امینی می گوید شعرا باعث شدند فرهنگ غدیر زنده بماند. در عاشورا و هر حادثه دینی که طی تاریخ جریان ساز شد، پشت صحنه اش شعر و ادبیات حضور دارد.

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

انصاری نژاد بیان کرد: ادبیات در سخت ترین بزنگاه ها روح و جوهره را منتقل می کند. علی رغم تاثیر شگرف ادبیات باز شعر در غربت است و ای کاش علاقه آقا به دستگاه های ادبیاتی و فرهنگی ما تسری می یافت.

وی تصریح کرد: گاهی ما طی این چهار ساعت دیدار به همه شعرها گوش نمی کنیم. اما ایشان روی تک تک مصرع ها دقت می کنند. ایشان به وزن شعر و کلمات دقت دارند. به خانمی از قم گفتند: شما سه جا فعل را به قرینه حذف کردید! آقای قزوه گفت، یک جا بوده ولی وقتی تامل کردیم، دیدیم حرف آقا درست است. چهره ای مثل آقا تاثیر شعر فارسی را می دانند، با اینکه به شعر عربی هم تسلط دارد. ایشان اعتقاد راسخی به تاثیر، فرهنگ سازی و ... شعر دارد. ایشان یک بار گفتند کاش تا صبح شعر می خواندید!

انصاری نژاد با اشاره به خواسته های رهبر جامعه از شاعران، گفت: دیدگاه ایشان درباره شعرای برجسته عرب و فارسی مثل ناصرخسرو، نظامی، سعدی و غیره و حتی شاعران معاصر دسته بندی شده است. ایشان روی اندیشه محوری شعر تاکید دارند و معتقدند شعر علی رغم زیبایی های لفظی و فرمی و ظاهری باید حرفی برای گفتن و دردی برای گریستن داشته باشد. ایشان می گویند از آنجا که شاعران کلاسیک به روایات، فقه، اصول و ... مسلط بودند به آن ها حکیم می گفتند. به اعتقاد ایشان شاعر درباره حوادث محیط پیرامونش و حتی در جهان اسلام و بشریت نباید بی تفاوت باشد. سکوت در مواجهه حق و باطل پذیرفتنی نیست.

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

انصاری نژاد در ادامه درباره توجه رهبر انقلاب به شعر جوانان، گفت: ایشان ظرف و مظروف شعر مدنظرشان است و تاکید می کنند باید در شعر اندیشه محوری وجود داشته باشد و البته اگر لفظ و کلام هم سست باشد، راه به جایی نمی برد. ایشان به شعر جوان هر سال نگاه امیدوارانه تری دارد و می گویند من جهش های رو به جلو، بشارت دهنده، تازه تر و سبک جدیدی در گویش ها می بینم که اگر با این قدرت ادامه یابد می تواند به افق های بیشتری دست یابد.

انصاری نژاد افزود: ایشان به جز دیدار با شعرا با مداحان هم دیدار می کنند. در یکی از این دیدارها گفتند بروید شعر صائب بخوانید. یک جا یکی از مداحان شعر عربی خواند، ایشان پرسیدند که لزومی دارد، شعر عربی بخوانید! مگر شعر عربی در حدی باشد که جایگزین نداشته باشد.

انصاری نژاد در پایان شعر «شرح حال» سروده‌ی رهبر معظم انقلاب اسلامی را قرائت کرد.

گامی به راه و گامی در انتظار دارم

سرگشته روزگاری پَرگارـ‌وار دارم

دلبسته‌ی امیدی در سنگلاخ گیتی

رَه بی‌شکیب پویم، دل بی‌قرار دارم

یک عمر میزدم لاف از اختیار و اینک

چون شمع، اشک و آهی بی‌اختیار دارم

گو ابرِ غم ببارد تا همنشین عشقم

از غم چه باک دارم کاین غمگسار دارم

نبود روا که گیرم جا در حضیض پَستی

سیلم که هستی خود از کوهسار دارم

سرشارم از جوانی هر چند پیر دهرم

چون سرو در خزان نیز رنگ بهار دارم

از خاک پاک مشهد نقشی است بر جبینم

شادم «امین» که از دوست، این یادگار دارم

گفتنی است، «شرح حال»، غزل جدیدی از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است. در جریان دیدار رمضانی امسال شاعران با رهبر انقلاب در فروردین‌ماه ۱۴۰۳، حجت‌الاسلام انصاری‌نژاد از شعرای برجسته کشور که به تازگی کتابی با عنوان «امین شعر انقلاب» تدوین و منتشر کرده، از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درخواست کرد غزل منتشر نشده‌ای از سروده‌هایشان را برای انتشار در چاپ جدید این کتاب در اختیار وی قرار دهند. رهبر انقلاب نیز با تقدیر از حجت‌الاسلام انصاری‌نژاد با این پیشنهاد موافقت کرد و غزلی از سروده‌های معظم‌له در اختیار این شاعر قرار گرفت.

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

کتابخانه باباطاهر تهران میزبان نشست «گعده‌ی امین» شد

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
8 + 3 =